Substantiation of the use of Mineral Water of Primorsky Krai as the Main RawMaterial for New Energy Drinks

Authors

  • Marina Palagina Far Eastern Federal University
  • Egor Rochin Arnika Ltd
  • Юрий Приходько Дальневосточный федеральный университет

DOI:

https://doi.org/10.24866/2311-2271/2025-2/1912

Keywords:

energy drinks, mineral water

Abstract

The development of energy drinks using the mineral waters of the Primorsky Territory of Russia is substantiated. The minimum and maximum permitted levels of daily intake of minerals in such a drink have been determined. A source was chosen for the new energy drinks — the Shmakovskoye, the Medvezhy, hole No. 15-70. To determine the stability of the future energy drink, an experiment was conducted that showed good compatibility of the selected mineral water with drinking water and with the main component of the drink, the vitamin premix Aralia.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Marina Palagina, Far Eastern Federal University
    Doctor of Technical Sciences, Associate Professor, Professor of Advanced Engineering School “Institute of Biotechnology, Bioengineering and Food Systems”
  • Egor Rochin, Arnika Ltd
    Chief Technologist of the Kormbiosyntez
  • Юрий Приходько, Дальневосточный федеральный университет

    доктор технических наук, профессор, заведующий кафедрой продуктов питания из растительного сырья и технологии живых систем, Передовая инженерная школа “Институт биотехнологий, биоинженерии и пищевых систем”

References

Dini I. An overview of functional beverages // Functional and medicinal beverages. 2019. Vol. 11. С. 1–40.

Tolun A., Altintas Z. Medicinal properties and functional components of beverages // Functional and medicinal beverages. 2019. Vol. 11. С. 235–284.

Suntory beverage and food. — URL: rope.com/en-GB/gbi/brands/lucozade-energy/ (дата обращения: 06.04.2023).

Миронова Е.А. [и др.]. Оценка показателей качества натурального плодовоягодного сырья и продуктов его переработки для производства напитков функционального назначения // Вестник АПК Ставрополья. 2020. № 2–3 (38–39). С. 44-48.

Черевач Е.И. Технология и товароведная оценка безалкогольных ароматизированных напитков с растительными экстрактами / Е.И. Черевач, М.Е. Вдовченко, М.В. Палагина [и др.] // Пищевая промышленность. 2016.

№ 11. С. 26–29.

Щекалева Р.К. Оптимизация технологических режимов экстрагирования чайного сырья, используемого в технологии эмульсионных напитков / Р.К. Щекалева, Е.И. Черевач, М.В. Палагина [и др.] // Индустрия питания. 2020. Т. 5. № 2. С. 79–87.

Палагина М.В. Использование дикорастущих растений Дальнего Востока с адаптогенными и антиоксидантными свойствами в производстве продуктов питания / М.В. Палагина, Е.О. Рочин, М.В. Марченок [и др.] // Пищевая промышленность. 2023. № 8. С. 87–90.

Фоменко С.Е. [и др.]. Корни маакии амурской–перспективный источник для создания гепатопротекторных препаратов / С.Е. Фоменко, Н.Ф. Кушнерова, В.Г. Спрыгин [и др.] // Фундаментальные исследования. 2014. № 5–6. С. 1225–1228.

Фоменко С.Е., Кушнерова Н.Ф., Спрыгин В.Г. [и др.]. Исследование содержания полифенолов и антиоксидантной активности экстракта морской зелёной водоросли ULVA LACTUCA L. // Химия растительного сырья. 2023.

№ 1. С. 385–393.

Палагина М.В. Функциональные напитки на основе природных минеральных вод в профилактике витаминно-минеральной недостаточности / М.В. Палагина, Я.В. Дубняк // Здоровье. Медицинская экология. Наука. 2009. № 4–5. С. 141–144.

Савостьянов Д.А. Особенности рынка энергетических напитков в России // Современные тенденции управления и экономики в России и мире: цивилизационный аспект. 2020. С. 224–227.

Трубицын Д.С. Условия формирования и типы минеральных подземных вод в пределах восточного склона Сихотэ-Алиня и прибрежно-морских участков в восточной части Приморского края / Д.С. Трубицын, А.А. Сергатских // Новые идеи в науках о Земле: материалы XV Междунар. науч.практ. конф. (г. Москва, 1–2 апреля 2021 г.). — В 7 т. Т. 5. — М.: Российский государственный геологоразведочный университет им. С. Орджоникидзе, 2021. — С. 313–317.

Челноков Г.А. Радон в минеральных водах Сихотэ-Алиня (Приморский край) / Г.А. Челноков, В.Ю. Лаврушин, И.В. Брагин [и др.] // Тихоокеанская геология. 2023. Т. 42. № 3. С. 101–115.

Челноков Г.А. Генезис подземных минеральных вод Раздольненского проявления (Приморский край) / Г.А. Челноков, Н.А. Харитонова, Н.Н. Зыкин [и др.] // Тихоокеанская геология. 2008. Т. 27. № 6. С. 65–72.

Харитонова Н.А. Углекислые минеральные воды северо-востока Азии: происхождение и эволюция: дисс. …д-ра геол.-минерал. наук. — Томск, 2013. — 280 с.

Downloads

Published

12-09-2025

Issue

Section

Bioeconomy & Food Systems

How to Cite

Substantiation of the use of Mineral Water of Primorsky Krai as the Main RawMaterial for New Energy Drinks. (2025). Bulletin of the Far Eastern Federal University. Economics and Management, 2, 98-107. https://doi.org/10.24866/2311-2271/2025-2/1912