Consumer Attitudes Towards Functional Foods and their Role in the Prevention of Chronic Noncommunicable Diseases

Authors

  • Anna Simonenkova Orel State University named after I.S. Turgenev
  • Tamara Ivanova Orel State University named after I.S. Turgenev
  • Alexandra Spravtseva Orel State University named after I.S. Turgenev

DOI:

https://doi.org/10.24866/2311-2271/2025-1/1627

Keywords:

consumer market, functional food products, consumer demand, chronic noncommunicable diseases

Abstract

The article presents the results of a study aimed at identifying consumers' attitudes to problems related to the prevention of chronic noncommunicable respiratory diseases, which are socially significant diseases. The analysis of respondents' awareness of the causes of morbidity and priorities that improve the functioning of the respiratory system is given. The respondents' attitude to functional food products and their willingness to purchase them has been established. The priority factors for the purchase of functional food products have been identified and the possibility of using food additives in their production has been evaluated.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Anna Simonenkova, Orel State University named after I.S. Turgenev

    Candidate of Technical Sciences, Associate Professor, Head of the Department of Food Technology and Restaurant Business Organization

  • Tamara Ivanova, Orel State University named after I.S. Turgenev

    Doctor of Technical Sciences, Professor, Professor of the Department of Commodity Science and Customs Affairs

  • Alexandra Spravtseva, Orel State University named after I.S. Turgenev

    4th year Student, Field of Study 19.03.03 “Food Products of Animal Origin”, Department of Food Technology and Restaurant Business Organization

References

1. Каленик Т.К., Купчак Д.В. Возможности оптимизации питания // Пищевая промышленность. 2010. № 4. С. 50–51.

2. Анализ рынка функционального питания: российский и международный аспект / Е.А. Молибога [и др.] // Техника и технология пищевых производств. 2022. Т. 52. № 4. С. 775–786. — DOI: https://doi.org/10.21603/2074-9414-2022-4-2405.

3. Евдокимов Н.С. Формирование и оценка потребительских свойств сыра плавленого функционального назначения: дисс. … канд. техн. наук. — Орёл, 2022. — 194 с.

4. Гурьянов Ю.Г., Лобач Е.Ю., Резниченко И.Ю. Оценка потребительских предпочтений к новым продуктам функционального назначения // Ползуновский вестник. 2012. № 2/2. С. 187–190.

5. Федеральный закон от 02.01.2000 № 29-ФЗ (ред. от 13.07.2020) “О качестве и безопасности пищевых продуктов” (с изм. и доп., вступ. в силу с 01.01.2022). — URL: https://normativ.kontur.ru/document?moduleId= 1&documentId=368625 (дата обращения: 09.02.2025).

6. Иванова Т.Н., Еремина О.Ю., Зайцева Е.А. Исследование потребительских мотиваций и предпочтений при внедрении новых видов пищевых концентратов // Пищевая промышленность. 2008. № 9. С. 54–55.

7. Названы четыре самых страшных болезни в мире: есть ли от них лекарства в РФ. — URL: https://news.ru (дата обращения: 09.02.2025).

8. Информационный портал “Научная Россия”. — URL: https://scientificrussia.ru/ (дата обращения: 29.01.2025).

9. Электронный научный журнал “Социальные аспекты здоровья населения”. — URL: http://vestnik.mednet.ru (дата обращения: 09.02.2025).

10. Федеральная служба государственной статистики. — URL: https://rosstat.gov.ru/folder/12781 (дата обращения: 30.01.2025).

11. Шарайкина Е.Н., Демко И.В., Петрова М.М. Эпидемиологическая ситуация по хронической обструктивной болезни лёгких в мире и причины её ухудшения // Сибирское медицинское обозрение. 2009. № 6 (60). С. 3–7. — EDN: KZZUJZ

12. Медведева С.Е. Фитотерапия в XXI веке // Современные тенденции развития технологий здоровьесбережения: электронный сборник статей по материалам ежегодной образовательной конференции с международным участием. – Москва: ГБПОУ ДЗМ МК № 2, 2022. № 1. С. 66–69.

13. Роль витаминов и микроэлементов в профилактике и лечении бронхолёгочных заболеваний у взрослых / Е.Н. Попова, М.И. Митькина, А.А. Чинова [и др.] // Клинический разбор в общей медицине. 2023. Т. 4. № 2. С. 36–42. — DOI: https://doi.org/10.47407/kr2023.4.2.00202

14. Зубахина А. Рынок функционального питания в России: особенности и сложности развития // Журнал “Контур”. — URL: https://kontur.ru/articles/44397-rynok_funkcionalnogo_pitaniya_v_rossii (дата обращения: 29.01.2025).

15. Бессонова Л.П., Антипова Л.В., Токарева А.В. Исследование спроса на БАД к пище и функциональные продукты в Воронеже // Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. 2016. № 4–3. С. 582–585. — EDN: WAPBMJ

16. Ларина В.Н., Глибко К.В., Аракелов С.Э. [и др.]. Поведенческие факторы риска, медицинская информированность и приверженность лечению медицинских работников многопрофильной городской клинической больницы // Медицина труда и промышленная экология. 2020. № 5. С. 305–310. — DOI: https://doi.org/10.15829/2311-1623-7-25

Downloads

Published

30-06-2025

Issue

Section

Bioeconomy & Food Systems

How to Cite

Consumer Attitudes Towards Functional Foods and their Role in the Prevention of Chronic Noncommunicable Diseases. (2025). Bulletin of the Far Eastern Federal University. Economics and Management, 1, 83-96. https://doi.org/10.24866/2311-2271/2025-1/1627