Long-term storage technologies for carrot: new packaging materials experimental justification

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24866/2311-2271/2024-2/1238

Keywords:

carrots, consumer properties, long-term storage, packaging materials

Abstract

An experimental study was conducted on the long-term storage of carrots using new packaging materials in a standard vegetable storehouse for 210 days. The consumer properties of carrots during storage in the off-season were studied using organoleptic and physico-chemical methods. Bags made from Agrotextile packaging materials were used for storage, with the control group of vegetables placed in bulk storage, all other conditions being equal. The results demonstrated that carrots stored in Agrotextile bags exhibited significantly superior characteristics in terms of the studied indicators in comparison to those stored in bulk.

Author Biographies

  • Alexey Nekrasov, Far Eastern Federal University
    Senior Lecturer, Senior of the Basic Department of Bioeconomics and Food Security Advanced Engineering School «Institute of Biotechnology, Bioengineering and  Food Systems»
  • Marina Palagina, Far Eastern Federal University
    Doctor of biological Sciences, Professor of the Advanced Engineering School «Institute of Biotechnology, Bioengineering and Food Systems»
  • Elena Cherevach, Far Eastern Federal University
    Doctor of Technical Sciences, Professor of the Advanced Engineering School «Institute of Biotechnology, Bioengineering and Food Systems»

References

Солдатенко А.В. Межрегиональный обмен в контексте выравнивания потребления овощей в субъектах федерации / А.В. Солдатенко, А.Ф. Разин, М.В. Шатилов [и др.] // Овощи России. 2018. № 6. С. 41–46.

Артёмова Е.И. Функционирование и развитие рынка овощей в Краснодарском крае: монография / Е.И. Артёмова, Л.В. Лазько, М.Н. Оболенская. — Краснодар: КубГАУ, 2021. — 99 с.

Зубова О.Г. Особенности и тенденции развития российского рынка овощей защищённого грунта / О.Г. Зубова, А.А. Карпова, Т.В. Даева [и др.] // Бизнес. Образование. Право. 2020. № 2 (51). С. 84–88

Бобров Н.В. Прогноз развития рынка овощей открытого и закрытого грунта в Алтайском крае / Н.В. Бобров, В.А. Кундиус // Grand altai research & education. 2021. № 2 (15). С.11-15. — URL: http://rectors.altstu.ru/ru/periodical/archiv/2021/2/articles/1_2.pdf.

Некрасов А.Е. Анализ показателей обеспеченности овощной продукцией Приморского края / А.Е. Некрасов, М.В. Палагина, Л.А. Текутьева [и др.] // Известия ДВФУ. Экономика и управление. 2021. № 3 (99). С. 88–98. — DOI 10.24866/2311-2271/2021-3/88-98. — EDN NZMRQE.

Тяпухин А.П. Сущность и содержание логистического подхода к снижению продовольственных потерь / А.П. Тяпухин, М.Ю. Коловертнова, Е.П. Гусева // Вестник Воронежского государственного университета. Серия: Экономика и управление. 2021. № 2. С. 85–98.

Павлов С.А. Особенности формирования рынка овощей в России / С.А. Павлов, Д.И. Иляшевич // Тенденции развития науки и образования. 2021. № 76–3. С. 24–27.

Голуб О.В. Стабильность характеристик качества экстрактов из листьев Мentha piperita L. в процессе хранения / О.В. Голуб, А.В. Паймулина, Г.П. Чекрыга [и др.] // Индустрия питания. 2023. Т. 8. № 3. С. 61–63.

Чайковский А. Основные тренды обеспечения населения овощной продукцией // Наука и инновации. 2021. № 3 (217). С. 51–56. — EDN XCXGEC.

Тропникова Н.Л. Особенности внешнеторговой деятельности Российской Федерации в современных условиях // Финансовая экономика. 2021. № 4. С. 295–297.

Скрипкина Е.В. Экономические инструменты развития овощеводства для обеспечения продовольственной безопасности / Е.В. Скрипкина, Е.В. Репринцева, С.А. Беляев [и др.] // Вестник НГИЭИ. 2023. № 3 (142). С. 104–118.

Bakharev V.V. Food security, food waste and food sharing: The conceptual analysis / V.V. Bakharev, G.Yu. Mityashin, T.V. Stepanova // Food systems. 2023. Vol. 6 (3). Р. 390–396.

Лепяхова Е.Н., Дзюба А.С. Импортозамещение объёмов овощной продукции и зелени в сетевой розничной торговле // Вестник Северо-Кавказского федерального университета. 2022. № 3 (90). С. 101–106.

Набиева А.Р. Развитие потребительской кооперации в аграрной экономике регионов / А.Р. Набиева, Н.М. Фейзрахманова // Russian Journal of Management. 2022. №. 4. С. 270–280.

Серебрякова Л.А. Использование нетканых материалов из вторичного сырья для упаковки и хранения моркови / Л.А. Серебрякова, А.Е. Некрасов // Хранение и переработка сельхозсырья. 2012. № 5. С. 64–65. — EDN PAPQZN.

Заворохина Н.В. Сенсорный анализ продовольственных товаров на предприятиях пищевой промышленности, торговли и общественного питания / Н.В. Заворохина, О.В. Голуб, В.М. Позняковский. — М.: ИНФРА-М, 2017. — 144 с.

Кантере В.М. Основные методы сенсорной оценки продуктов питания // Пищевая промышленность. 2003. № 10. С. 6–13.

Родина Т.Г. Сенсорный анализ продовольственных товаров. — М.: Академия, 2004. — 208 с.

Романова И.М. Безопасность упаковочных нетканых материалов из вторичного сырья для плодоовощной продукции / И.М. Романова, А.Б. Подволоцкая, А.Е. Некрасов // Экология и промышленность России. 2015. № 2 (19). С. 38–41.

Downloads

Published

27-08-2024

How to Cite

Long-term storage technologies for carrot: new packaging materials experimental justification. (2024). Bulletin of the Far Eastern Federal University. Economics and Management, 2, 108-120. https://doi.org/10.24866/2311-2271/2024-2/1238