Process parameters design of starch production based on Far Eastern varieties of corn and quality indicators study
DOI:
https://doi.org/10.24866/2311-2271/2024-2/1122Keywords:
agro-industrial complex, corn grain, biochemical composition, corn starch, technological regimes, production scheme, laboratory samples, quality indicatorsAbstract
This research describes the substantiation of technological regimes to produce the target product (starch) with high biological value from the Far Eastern varieties of corn (Yuzhanka and Slavyanka) and the study of its quality indicators. The characteristics and biochemical composition assessment of corn varieties used for starch production are presented. The following technological rational regimes of soaking corn grains were established: soaking time, water temperature, and chemical reagent concentration. The basic technological scheme for the corn starch laboratory samples production was developed. The obtained laboratory samples were analysed on organoleptic, physico-chemical and safety indicators. The correspondence of the results of characterized samples to the regulatory documents is shown.
References
Указ Президента РФ от 21 января 2020 г. № 20 “Об утверждении Доктрины продовольственной безопасности Российской Федерации”.
Постановление администрации Приморского края от 27 декабря 2019 года № 933-па «Об утверждении государственной программы Приморского края “Развитие сельского хозяйства и регулирование рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия” на 2020–2027 годы».
Постановление Правительства РФ от 25 августа 2017 г. № 996 “Об утверждении Федеральной научно-технической программы развития сельского хозяйства на 2017–2030 годы”.
Палагина М.В., Черевач Е.И., Фищенко Е.С. Дальневосточные пищевые растительные ресурсы: химический состав, свойства и роль в производстве функциональных продуктов питания. — М.: Перо, 2016. — 90 с.
Палагина М.В., Дубняк Я.В., Голов В.И. Ресурсы пищевого сырья Дальневосточного региона. — Владивосток: ДВФУ, 2012. — 156 с.
Ai Y., Jane J.L. Macronutrients in Corn and Human Nutrition // Compr Rev Food Sci Food Saf. 2016. Vol. 15 (3). P. 581–598. — DOI 10.1111/1541-4337.12192.
Ibodullaevna A.N., Mayliyevna M.P., Gafurovich B.G. Ways to Develop Innovative Processes in Grain Production // 2019 International Conference on Information Science and Communications Technologies (ICISCT). — Tashkent, Uzbekistan, 2019. — Р. 1–4. — DOI 10.1109/ICISCT47635.2019.9012034.
Анисимов А.В. Перспективы глубокой переработки зерна на малых предприятиях // Аграрный научный журнал. 2019. № 2. С. 61–65.
Гурьева К.Б., Хаба Н.А., Белецкий С.Л. Современные аспекты глубокой переработки зерна // Инновационные технологии производства и хранения материальных ценностей для государственных нужд. 2018. № 10 (10). С. 68–81.
Захарова И.И. Виды крахмала и его использование в индустрии питания // Агропродовольственная экономика. 2022. № 6. С. 13–23.
Шаззо А.А., Бутина Е.А., Герасименко Е.О. Существующие и перспективные направления комплексной переработки зерна кукурузы // Новые технологии. 2011. № 2. С. 54–58.
García-Lara S. Cereal grains: properties, processing and nutritional attributes // Crop Science, 2010. Т. 50. Vol. 6. P. 2649. — DOI 10.2135/cropsci2010.12.0005br.
Chakraborty P.N. An insight into the gelatinization properties influencing the modified starches used in food industry // Food and Bioprocess Technology. 2022. Vol. 15 (6). P. 1195–1223. — DOI 10.1007/s11947-022-02761-z.
Compart J., Singh A., Fettke J. [et al.]. Customizing Starch Properties: A Review of Starch Modifications and Their Applications // Polymers. 2023. Vol. 15 (16). Р. 3491. — DOI 10.3390/polym15163491.
Dominguez-Ayala J.E. Supramolecular structure and technofunctional properties of starch modified by high hydrostatic pressure (HHP) // Carbohydrate Polymers. 2022. Vol. 291. — DOI 10.1016/j.carbpol.2022.119609.
Ассоциация “Союзкрахмал”. — URL: https://starchunion.com/obzor-otrasli/ (accessed 04.05.2024).
Ассоциация “Союзкрахмал”. — URL: https://starchunion.com/rynok-glubokoj-pererabotki-zerna-v-rossii-itogi-2023-goda/ (accessed 04.05.2024).
ID-Marketing — исследовательская компания. — URL: https://id-marketing.ru/catalog/pischevaja_promyshlennost/proizvodstvo_produktov_mukomolnoj_krupjanoj_promys/rossiyskiy-ryinok-krahmalov-naturalnyie-krahmalyi-2021-2022-gg-1093/ (accessed: 18.07.2023).
Ассоциация “Роскрахмалпатока”: итоги 2019 года и перспективы развития крахмало-паточной отрасли. — URL: https://finance.rambler.ru/other/ 43393625/?utm_content=finance_media&utm_medium=read_more&utm_source=copylink (accessed: 18.07.2023).
Мировой и российский рынок крахмала в 2022 году. Исследования компания ID-Marketing // Российский продовольственный рынок. 2023. № 1. — URL: https://foodmarket.spb.ru/archive/2023/222652/222663/ (accessed: 10.08.2023).
Rausch K.D. Maize: wet milling / K. D. Rausch, S. R. Eckhoff // Grain-Based Products and Their Processing. — Elsevier Inc., 2015. — P. 467–481. — DOI 10.1016/b978-0-12-394437-5.00239-4.
Славянский А.А. Промышленное производство крахмала и крахмалопродуктов: учеб. пособие / А.А. Славянский, Н.Д. Лукин, Н.Н. Лебедева. — М.: ИНФРА-М, 2022. — 271 с.
Uriarte‐Aceves P.M. Physical, compositional, and wet‐milling characteristics of Mexican blue maize (Zea mays L.) landrace / P. M. Uriarte‐Aceves [et al.] // Cereal Chemistry, 2015. Т. 92. Vol. 5. P. 491–496. — DOI 10.1094/CCHEM-01-15-0001-R.