Functional Ingredients in the Technology of Cream Candieswith Increased Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Contentfor Pregnant Women

Authors

DOI:

https://doi.org/10.24866/2311-2271/2024-4/1386

Keywords:

cream candies, polyunsaturated fatty acids, omega-3, flaxseed oil, avocado, dates

Abstract

A deficiency of polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in the diet of pregnant women, especially those belonging to the omega-3 family, can lead to complications related to conception, gestation, and childbirth. It can also negatively affect the health of the fetus and newborn in the early years of life. Dietary imbalances caused by excessive consumption of saturated fats can be mitigated by introducing foods that provide additional sources of essential fatty acids. To address this, a technology for producing cream candies containing flaxseed oil and avocado puree has been developed. To reduce the amount of added sugar, date puree was incorporated. The use of white and milk chocolate in the candy base, which contain less cocoa solids than dark chocolate, and provide a source of theobromine and caffeine, allows us to consider these products suitable for the diets of pregnant women. The resulting cream candies with functional ingredients have a pleasant, mild flavor of avocado and flaxseed oil and a delicate, creamy texture. Research has shown that incorporating these new ingredients improves the textural and organoleptic properties of the candies. Consumers perceive a more delicate consistency. However, this also leads to a faster increase in acidity, requiring stricter storage conditions. Consuming 100 g of the developed creamy candy allows a pregnant woman in the second trimester to satisfy 63.9% of her daily requirement for omega-3 PUFAs and 5.4% of her daily requirement for omega-6 PUFAs with the white chocolate-based product. The milk chocolate-based product provides 82.7% of the daily omega-3 requirement and 4.5% of the daily omega-6 requirement. Furthermore, the white chocolate-based product sees a 1.9-fold increase in dietary fiber content and a 1.5-fold decrease in caloric content, while the milk chocolate-based product experiences a 2.4-fold increase in dietary fiber and a 1.6-fold decrease in calories. The high content of polyunsaturated fatty acids in these cream candies provides important nutritional support to women during preconception, prenatal, and lactation periods and can be included in diets for preventative nutrition.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Natalia Ivanova, K.G. Razumovsky Moscow State University of technologies and management (The First Cossack University)

    Candidate of Engineering Sciences, Docent, Associate professor at the department of Biotechnology of Food Products from Plant and Animal Raw Materials

References

1. Ворслов Л.О. Омега-3-полиненасыщенные жирные кислоты как источник долголетия // Вопросы диетологии. 2017. Т. 7. № 1. С. 36–41. — DOI 10.20953/2224-5448-2017-1-36-41.

2. Калинченко С.Ю., Соловьев Д.О., Аветисян Л.А. [и др.]. Распространённость дефицита Омега-3 жирных кислот в различных возрастных группах // Вопросы диетологии. 2018. № 1 (8). С. 11–16.

3. Mariamenatu A.H., Abdu E.M. Overconsumption of omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) versus deficiency of omega-3 PUFAs in modern-day diets: the disturbing factor for their “balanced antagonistic metabolic functions” in the human body // Journal of lipids. 2021. Т. 2021. С. 1–15.

4. Громова О.А., Торшин И.Ю., Гришина Т.Р. [и др.]. Омега-3-полиненасыщенные жирные кислоты в поддержке беременности и развития плода: вопросы дозирования // Гинекология. 2020. Т. 22. № 5. С. 61–69. — DOI 10.26442/20795696.2020.5.200423.

5. Николаева С.В., Усенко Д.В., Шушакова Е.К. [и др.]. Значение омега-3 полиненасыщенных жирных кислот для детей // РМЖ. 2020. Т. 28. № 2. С. 28–32.

6. Кокоева Ф.Б., Торчинов А.М., Цахилова С.Г. [и др.]. Роль окислительного стресса в патогенезе преэклампсии (обзор литературы) // Проблемы репродукции. 2014. № 4. P. 7–10.

7. D'Souza V. [et al.]. Increased oxidative stress from early pregnancy in women who develop preeclampsia // Clin. Exp. Hypertens. 2016. Vol. 38. № 2. P. 225–232.

8. Saftlas A.F., Triche E.W., Beydoun H. [et al.]. Does chocolate intake during pregnancy reduce the risks of preeclampsia and gestational hypertension? // Ann. Epidemiol. 2010. Vol. 20. № 8. P. 584–591.

9. Иванова Н.Г., Никитин И.А., Тефикова С.Н. [и др.]. Использование нетрадиционного сырья в технологии кекса для беременных женщин // Хлебопродукты. 2020. № 12. С. 36–39. — DOI 10.32462/0235-2508-2020-29-12-36-39.

10. Поснова Г.В., Иванова Н.Г., Никитин И.А. [и др.]. Технология коржиков со сбалансированным жирнокислотным составом // Хлебопродукты. 2021. № 11. С. 34–39. — DOI 10.32462/0235-2508-2021-30-11-34-39.

11. Лавренова А.В., Титова И.М., Строшков В.П. [и др.]. Шоколадные конфеты с рыбьим жиром в рационе питания молодёжи, ведущей здоровый образ жизни // Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов. 2023. № 1 (78). С. 45–50.

12. Карамнова Н.С., Шальнова С.А., Деев А.Д. [и др.]. Характер питания взрослого населения по данным эпидемиологического исследования ЭССЕ-РФ // Кардиоваскулярная терапия и профилактика. 2018. № 17 (4). С. 61–66. — DOI 10.15829/1728-8800-2018-4-61-66.

13. Громова О.А., Торшин И. Ю., Захарова И. Н. [и др.]. Омега-3 полиненасыщенные жирные кислоты: природные источники и значение в педиатрической практике // Русский медицинский журнал. 2017. Т. 25. № 11. С. 836–842.

14. Звегинцева Е., Лукина А. Современные тренды глобального и российского рынка кондитерских изделий // Экономический вестник ИПУ РАН. 2023. Т. 4. № 2. С. 74–81. — DOI 10.25728/econbull.2023.2.8-zvegintseva.

15. Резниченко И.Ю., Рензяева Т.В., Табаторович А.Н. [и др.]. Формирование ассортимента мучных кондитерских изделий функциональной направленности // Техника и технология пищевых производств. 2017. № 2 (45). С. 149–162.

16. Околелова М.С. Продукты специализированного питания как инновационный сегмент пищевой промышленности России // Известия Российской военно-медицинской академии. 2020. Т. 39. № S3–3. С. 149–152.

17. Миневич И.Э. Функциональная значимость семян льна и практика их использования в пищевых технологиях // Health, Food & Biotechnology. 2019. Т. 1. № 2. С. 97–120. — DOI 10.36107/hfb.2019.i2.s224.

18. Opiyo S.A. A Review of Fatty Acid Components in Avocado / S.A. Opiyo, B. Mugendi, P.W. Njoroge [et al.] // IOSR Journal of Applied Chemistry. 2023. Vol. 16. Issue 3. Ser. I. P. 18–27.

19. Tabeshpour J., Razavi B.M., Hosseinzadeh H. Effects of Avocado (Persea americana) on Metabolic Syndrome: A Comprehensive Systematic Review // Phytotherapy Research. 2017. 10 Apr. — DOI 10.1002/ptr.5805.

20. Nasir M.U. [et al.]. A review on the nutritional content, functional properties and medicinal potential of dates // Sci. Lett. 2015. Т. 3. № 1. С. 17–22.

21. Mateus A.R.S. [et al.]. By-products of dates, cherries, plums and artichokes: A source of valuable bioactive compounds // Trends in Food Science & Technology. 2023. Т. 131. С. 220–243.

22. Wei P. [et al.]. Sesame (Sesamum indicum L.): A comprehensive review of nutritional value, phytochemical composition, health benefits, development of food, and industrial applications // Nutrients. 2022. Т. 14. № 19. С. 4079.

23. Abbas S. [et al.]. Nutritional and therapeutic potential of sesame seeds // Journal of Food Quality. 2022. Т. 2022. № 1. С. 6163753.

24. Батурин А.К., Гмошинская М.В., Пырьева Е.А. [и др.]. Индивидуализация питания беременных и кормящих женщин // Фарматека. 2017. № 3 (336). С. 22–24.

Downloads

Published

19-03-2025

Issue

Section

Bioeconomy & Food Systems

How to Cite

Functional Ingredients in the Technology of Cream Candieswith Increased Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Contentfor Pregnant Women. (2025). Bulletin of the Far Eastern Federal University. Economics and Management, 4, 135-146. https://doi.org/10.24866/2311-2271/2024-4/1386