Organizational and Legal Features of Agricultural Cooperation in New Regions of the Russian Federation
DOI:
https://doi.org/10.24866/2311-2271/2024-3/1091Keywords:
agricultural cooperation, state support measures, farming, production cooperatives, consumer cooperativesAbstract
The author conducts a comparative analysis of productive and consumer cooperatives in agriculture to clarify the organizational and legal features of their creation and functioning. The analysis assesses the positive results and benefits that farmers can achieve by participating in cooperatives, including: cost reduction, access to higher prices for their products, new markets, the use of expensive innovative equipment, solutions for product storage, processing, and delivery, and creation of new jobs. The author also highlights the challenges and complexities of establishing and developing agricultural cooperatives in new regions of Russia. Current government programs for farmers are examined, with a particular focus on support measures for agricultural producers, especially those operating within cooperative associations. This is essential during the integration of farmers in new territories into the economic and legal framework of the Russian Federation. The establishment of a free economic zone with tax and credit incentives and a cost-sharing system can facilitate the smooth transition for small producers in new regions and increase agricultural output.
Downloads
References
Кузнецова Э.Г., Яковлев Г.Е. Сельскохозяйственная кооперация — один из главных приоритетов России // Oeconomia et Jus. 2018. № 2. С. 13–20.
Путинцев В.В., Гудкова О.Е. Социально экономический потенциал сельскохозяйственной потребительской кооперации // Социально экономические явления и процессы. 2015. № 11. С. 116–123.
Суровцева Е.С. Потребительская кооперация как базис для экономического роста малых форм хозяйствования в АПК: опыт Орловской области // Среднерусский вестник общественных наук. 2017. № 4. С. 168–177.
Ткач А.В., Набиева А.Р. Потребительская кооперация в реализации программ социально-экономического развития субъектов Российской Федерации // Вестник РУК. 2019. № 2 (36). С. 84–91.
Воронин Б.А., Кот Е.М., Воронина Я.В. [и др.]. Сельскохозяйственная потребительская кооперация в современной России: состояние, проблемы // Аграрный вестник Урала. 2017. № 4 (158). С. 62–68.
Кальченко С.В., Перепелица О.Ю. Современные особенности развития животноводства в крестьянских хозяйствах запорожского региона // Вестник ДонНУ. Сер. В: Экономика и право. 2023. № 2. С. 72–79.
Иванов Е.А., Корнилова Л.М., Макушев А.Е. Нормативное обеспечение развития сельскохозяйственной потребительской кооперации на региональном уровне // Вестник НГИЭИ. 2017. № 11 (78). С. 129–138.
Федеральный закон от 08.12.1995 № 193-ФЗ (ред. от 04.08.2023) “О сельскохозяйственной кооперации” (с изм. и доп., вступ. в силу с 01.02.2024). — URL: https://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_8572/?ysclid=lsejwe5rwn104792634
Кузьменко В.В. Особенности развития семейных форм аграрного производства приазовского региона // Вестник ДонНУ. Сер. В: Экономика и право. 2023. № 2. С. 117–122.
Федеральный закон от 24 июня 2023 г. “266-ФЗ “О свободной эко-номической зоне на территориях Донецкой Народной Республики, Лу-ганской Народной Республики, Запорожской области и Херсонской области”. — URL: https://rg.ru/documents/2023/06/26/fz266.html.
Направления господдержки АПК в 2024 году. — URL: https://sfera.fm/articles/zakonodatelstvo/napravleniya-gospodderzhki-apk-v-2024-godu?ysclid=ls9yldiib9764398255
Что такое сельхозкооперативы и для чего они нужны? — URL: https://svoefermerstvo.ru/svoemedia/articles/sel-hozkooperativy-chto-jeto-takoe-i-s-chem-jeto-edjat?ysclid=ls9wz3uxb1223837095